Jäfvla: en bok-klubb

jäfvlaposter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under Kulturnatt Stockholm flyttar Jäfvla scenkonst in på Science Fiction Bokhandeln under temat ”En annan värld är möjlig”. Feministisk och politiskt visionär sci fi och fantasy utforskas och hyllas, och det bjuds bl.a. på högläsning, musik och pyssel. Skulle du tröttna på peppen är det bara att klättra nedför trappan till den hemsökta källaren. Välkommen till dina drömmars fritidsgård!

“Whenever we try to envision a world without war, without violence, without prisons, without capitalism, we are engaging in speculative fiction. All organizing is science fiction.” /Walidah Imarisha, “Octavia’s Brood”

Under kvällen läser vi texter av Leonora Carrington, Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft, Mikael Niemi, Ursula K. LeGuin och Joanna Russ.

Medverkande: Adriana Aburto Essén, Mattias Tor Pettersson & Sara Turpin.

Tid: 23/4, 18.00-00.00 (drop-in)
Plats: Science Fiction Bokhandeln, Västerlångg.  48, Stockholm.
Inträde: gratis
Mer info hittar du på vårt Facebook event

Affisch

Den 5e augusti bjuder Jäfvla scenkonst, i samarbete med Paradisofestivalen, in till en helkväll på temat ”politisk skönlitteratur”. Kom och dela glödande poem, svindelframkallande utopier och svidande bitterhet med oss

I Turteaterns foajé kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till rolig och radikal högläsning för vuxna. I pauserna spelar Jäfvla scenkonst smäktande, peppande och asförbannad musik som får dig att vilja ta upp din knutna näve ur fickan och sträcka upp den högt i luften. Dörren står öppen, inträdet är gratis och hjärtat sitter till vänster.

Under kvällen läser vi texter av Ascanio Celestini, Ursula K. LeGuin, Victoria Benedictsson, Buntu Siwisa och Ernst Hellborg.

Medverkande: Adriana Aburto Essén, Indra Linderoth & Elin Söderquist

Tid: 5/8, 19.00-23.00 (drop-in)
Plats: Turteatern, Lågskärsvägen 13, Kärrtorp
Inträde: gratis

Juliotext

Den 28e maj drar Jäfvla scenkonst med dig in i den argentinske författaren Julio Cortázars mörka och gulliga värld, där det välkända plötsligt kan bli främmande och de mest vardagliga sysselsättningar kan kräva detaljerade instruktioner. Hans magiska noveller får oss att skratta åt oss själva, sucka åt världen och önska att vi var sagodjur.

Jäfvla scenkonst är äntligen tillbaka i Turteaterns foajé! Här kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till becksvart och sockersöt högläsning för vuxna. I pauserna spelar Jäfvla scenkonst musik för kronoper, famer, fastrar och grubblare, för fuktiga och olyckliga ting.

Förr grubblade jag mycket över axolotln. Jag gick och tittade på dem i akvariet i Jardin des Plantes, och där kunde jag stanna i timtal och betrakta dem, iakta deras orörlighet, deras ofattbart tröga rörelser.

Numera är jag själv en axolotl.”

Medverkande: Helena Lewin, Ruben Lopez & Sara Franceschi

Tid: 19/12, 19.00-23.00.
Plats: Turteatern, Kärrtorp.
Inträde: gratis!

Dorothytext

Den 19e december tar Jäfvla scenkonst en paus från julstöket och firar den bitska och tjusiga Dorothy Parker istället. Hennes skarpsinniga, kvicka och dräpande texter får oss alltid att känna oss starka och flotta, då vi i smyg känt oss svaga och fula, och lämnar oss i ett skimmer av stilfull livsleda.

I Turteaterns fina foajé kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till högläsning av ett urval av Parkers dikter och noveller, i vilka den mest hudlösa kärleken alltid går hand i hand med den bittraste svartsyntheten. I pauserna spelar Jäfvla scenkonst musik för olyckligt kära, lyckligt kära och egenkära.

Framemot kvällen kommer artisten Curly Lou & pianisten Charlie ta med oss på en resa tillbaka till Dorothy Parkers illegala nattklubbar och rökiga viskybarer, med hjälp av sin musikaliska repertoire från 1920-1940-talet.

”Mitt land är tomt, och ingen kvar

av alla människor jag kände.

Det doftar ljuvt av rök som drar

från broarna jag brände.”

 

Medverkande:
David Arnesen, Moa Gruneau, Helena Lewin, Clara Gustavsson & Charlie Malmberg

Tid: 19/12, 19.00-23.00.
Plats: Turteatern, Kärrtorp.
Inträde: gratis!

Bok-klubben arrangeras med stöd av Stockholms stad

Etgaraffisch

Den 24e oktober polar Jäfvla scenkonst med den hippe israeliske författaren Etgar Keret. Att läsa hans noveller är som att åka bergochdalbana och lämnar oss flämtande, knäsvaga, illamående – och genomlyckliga. I Turteaterns fina foajé kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till högläsning av Kerets säregna, magiskt hyperrealistiska, noveller. Under kvällen spelar Jäfvla scenkonst musik för kusiot , chnunim, goyim, meshugoyim och myrslokar.

”Vad den här mannen inte visste var att han hade små sniglar inuti hjärnan, och att sniglarna sakta men säkert drack upp hans hjärna med små sugrör. Det var ingen som visste det.”

Medverkande: David Arnesen, Fredrik Lundqvist & Johanna Koljonen

Tid: 24/10, 19.00-23.00.

Plats: Turteatern, Kärrtorp.

Inträde: gratis!

Bok-klubben arrangeras med stöd av Stockholms stad

Den 26e september flyttar Jäfvla scenkonst ihop med den amerikanska författarinnan Lydia Davis. Hennes smarta, kärnfulla och nerviga noveller får oss att ömsom roas, ömsom oroas av det mänskliga tillståndets gränslösa märklighet.

I Turteaterns fina foajé kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till ett urval av Davis träffsäkra texter om vardagen, om livets storslagna futtighet och om det stora som ibland förnimms i det lilla. I pauserna spelar Jäfvla scenkonst musik för självmedvetna neurotiker, hemmafruar och relationsfobiker; för oss som är som folk är mest.

”Han säger:

’När jag träffade dig

trodde jag inte att du skulle visa dig vara så

… konstig.’”

Tid: 29/8, 19.00-23.00. Plats: Turteatern, Kärrtorp. Inträde: gratis!

Medverkande: Moa Gruneau, Olle Jernberg, Daniel Krauklis, Helena Lewin & Johanna Tengblad Söder.

Bok-klubben arrangeras med stöd av Stockholms stad

Den 29e augusti gör vi slut med sommaren och kryper in i Arthur Conan Doyles ruggiga, gasljusupplysta värld, där dimman är lika kylig som intellektet. Hans blodisande och hjärtevärmande berättelser fyller oss med lika delar eufori och panisk förskräckelse, och får oss att undra om det är normalt att älska en fiktiv person så passionerat som vi älskar mästerdetektiven Sherlock Holmes.

Jäfvla scenkonst är tillbaka på Turteatern och säsongens första bok-klubb vigs åt det motvilliga deckarmäjestätet sir Arthur Conan Doyle. Här kan du dricka ett glas vin och välja från cafémenyn medan du lyssnar till riktigt ryslig högläsning för vuxna. Sedan, när vi skrämt dig halvt från vettet, plåstrar Jäfvla scenkonst och frk. Anna Holm om såren med musik för mamseller, kokainister, mördare och gentlemän.

”Mitt liv är en enda lång kamp mot vardagslivets banaliteter. De här små mysterierna hjälper mig.”

Medverkande: Anna Holm & Fredrik Lundqvist

Tid: 29/8, 19.00-23.00. Plats: Turteatern, Kärrtorp. Inträde: gratis!

Claire Castillon

Den 29e maj har Jäfvla scenkonst & Turteatern ett ménage à trois med den franska författarinnan Claire Castillon. Hennes vassa, skoningslösa & snuskiga noveller får våra hjärtan att slå snabbare & våra handflator att bli svettiga.

Nu viger vi en helkväll i Turteaterns sköna foajé åt vår kärlek. Här kan du dricka ett glas vin eller avnjuta en god soppa medan fem tjusiga skådespelare läser ett urval av Castillons galghumoristiska, bäcksvarta texter och Jäfvla scenkonst spelar musik för stukade, neurotiska små hjärtan.

Tid: tisdagen 29/5, 19.00

Plats: Turteatern, Lågskärsvägen 13, Kärrtorp

Medverkande: Rebecka Wallin Cardoso, Daniel Krauklis, Indra Linderoth, Fredrik Lundqvist & Malin Rønning.

Comments are closed.